eszterga

Mi az eszterga?

Az esztergák a mechanikai megmunkálás területén forgásszimmetrikus alkatrészek gyártására használt szerszámgépek. A forgástengelyre merőleges egyszerű hengeres vagy sík felületek és összetett alakzatok, például kúp- és gömbfelületek egyaránt pontosan előállíthatók. Más megmunkálási eljárásokkal ellentétben az esztergálásnál a munkadarab a forgatással végzi a forgácsoló mozgást.

Az esztergaszerszámot szilárdan rögzítik és végül ez hajtja végre az előtoló mozgást. A szerszámcsúszda a megmunkálandó felület mentén a munkadarab forgástengelyéhez képest hosszirányban és keresztben mozog, és az eszterga így távolítja el a forgácsot a felületről. Ez a folyamat történhet hagyományos vagy CNC-vezérléssel.

Az esztergagépek osztályozása és jellemzői

Általánosságban megkülönböztetünk hagyományos, automatizált és CNC-vezérlésű esztergákat. Az automatizált univerzális esztergákat egyedi és kis szériák gyártására használják, míg a CNC-esztergákat nagy szériák gyártására. Ez biztosítja az esztergált alkatrészek egyenletes minőségét még nagy darabszám esetén is. Ezzel szemben a hagyományos esztergákat kézzel, kezelőrendszereken keresztül vezérlik, ezért csak hobbisták használják őket. Általában a gépágy típusa, az orsó helyzete és az orsók száma szerint osztályozzák őket.

Az esztergagépek fejlődése az idők során a piac egyedi igényeihez igazodott. A mai gyártóiparban az esztergákat a legkülönfélébb alkalmazásokban használják, mert ahol valami forog vagy mozog, ott általában esztergált alkatrészeket használnak. Ma az esztergatechnológia felhasználói a folyamatos továbbfejlesztésnek köszönhetően a különböző gyártási folyamatokhoz a legkülönfélébb esztergagépek széles választékához férhetnek hozzá.

Ezek az ultramodern esztergagépek gyakran modulárisan, a felhasználók egyedi igényei szerint vannak kialakítva. A szerszamgepkereskedes.hu oldalon megtalálhatja az önnek megfelelő esztergagépeket, valamint fémipari gépeket és eszközöket.