szálkásító étrend

Milyen edzés kell a szálkásító étrend mellé?

A szálkásítás kapcsán mindenképp le kell szögezni, hogy a fogalom alatt nem a karcsúságot értjük. A szálkásítás lényege gyakorlatilag az, hogy a már meglévő izomtömeg megtartása mellett következik be a zsírvesztés. Még pontosabban megfogalmazva a szálkásítást megelőző időszakban felépített izmok válnak láthatóvá azáltal, hogy a felettük lévő zsírréteg csökken.

Szálkásítást izmok nélkül

Először is érdemes azt tisztázni, hogy miért nem érdemes egy eleve vékony, izmok nélküli testet szálkásítani. Józan ésszel végig gondolva, ez esetben nem lesz esztétikus a végeredmény, hiszen nincs, ami láthatóvá váljon, hacsak nem a csontok. Megfelelő felépített izomtömeg nélkül nem sok értelme van a szálkásításnak. Ez esetben érdemes inkább tömegelni, vagyis növelni az izomtömeget, hogy a későbbiek folyamán a szálkásítás által legyen, ami láthatóvá válik. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a tömegnövelés a nulladik lépés.

A szálkásítás titka

A cél az, hogy megőrizd az izomtömeged, ezért szálkásítás alatt sem szabad leállni az edzéssel. Sőt, ekkor kell csak igazán keményen edzeni. Leginkább az erősítő edzés, főként súlyzós edzés vagy HIIT programok lehetnek ebben segítségedre. Tudnod kell, hogy némi visszaesést is tapasztalhatsz, azonban ez normális. Akkor van probléma, ha jelentős legyengülést veszel észre.

Az edzés is fontos, de elsősorban a szálkásító étrend segít eltüntetni a zsírréteget. Kőkemény diétáról van szó, melyből száműznöd kell a cukrokat, fehér lisztes ételeket. Ugyanakkor nem kell salátán élni, hiszen a szálkásító étrend is lehet finom, amellett, hogy egészséges. Ma már számos élelmiszer egészséges alternatívája elérhető. Így például nem kell lemondanod a csokiról, csak helyettesíteni kell fehérjeszelettel. Ezek ma már rengeteg ízben kaphatók, ráadásul nagyon finomak is. Mindössze arra kell ügyelni, hogy ne ess túlzásba. Ha egymás után falod be a fehérjeszeleteket, akkor azzal szintén agyoncsaphatod a szálkásítást. A mértékletesség ez esetben is fontos.

Szálkásítás profi szinten

A testépítők és fitnesz versenyzők minden egyes versenyszezon alkalmával szálkásítanak. Ez esetben a testzsírszázalék értéke minimálisra csökken, így egy zsírtól lepucolt forma kerül a színpadra. Az utolsó napon már a vizet is megvonják maguktól. Egészségügyi szempontból az ilyen, drasztikus szálkásítás nem egészséges hosszútávon, így csak rövid időn keresztül képesek tartani ezt a formát a versenyzők. Ezért is számít haladó edzéstervnek a szálkásítás.

Egy átlagember esetében, aki szeretne a strandon jól kinézni, nincs szükség ennyire drasztikus szálkásításra, azonban a diéta és az edzés közti egyensúlyt mindenképp meg kell találni. A személyre szabottság ez esetben különösen fontos, így szükség esetén érdemes lehet szakember segítségét kérni, hogy pontosan tudd hogyan kell táplálkoznod, mely táplálékkiegészítőkre lehet szükséged. Különösen az étkezésben fontos a változatosság, hogy ne váljon rövid időn belül egyhangúvá és ezáltal tarthatatlanná. A ló túlsó felére sem szabad átesni, azzal, hogy éhezted magad. Ezenkívül az edzés terén is jól jön, ha pontosan tudod, hogy mi szolgálja leginkább a céljaidat. Ráadásul a nehezebb napokon motiválhat az edző.