gémszerkezet javítás

Munkagép karbantartás és meghibásodás

Ha drága berendezések meghibásodnak, az egy vállalat létét is veszélyeztetheti. Hiszen a gép cseréje mellett gyakran a termelés kiesése is felmerül. Ahol munka folyik, ott hibák is előfordulnak. Egyes szakmákban azonban bizonyos balesetek kicsit következetesebbek és drágábbak, mint másokban. Ha például drága gépekkel dolgozunk, akkor egy apró figyelmetlenség is nagy bajjal járhat. Ha egy vagy több gép meghibásodik, annak messzemenő következményei lehetnek, akár a munkafolyamat teljes leállásáig nemcsak napokra, hanem hetekre is.

A múltban, ha egy építőipari gép tönkrement csak utólag lehetett reagálni és megtenni a szükséges lépéseket. A szerviztechnikusnak az ütemezési osztálynak kellett beütemeznie, hogy mikor tudja a hibát kijavítani. Csak akkor lehetett pótalkatrészeket rendelni, és végül a javítást elvégezni, amikor már rendelkezésre állt a hibadiagnózis. Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen egy olyan meghibásodás, amely esetleg az építkezés leállásához vezethet, és így nagyon költséges lehet, a rendszeres karbantartás és ellenőrzés volt a napirenden. A gépek meghibásodását néha nem lehetett megelőzni, de a megelőző karbantartási megközelítéssel nem ez volt a helyzet: bár nem használtak feljegyzett adatokat, a pótalkatrészeket meghatározott időközönként cserélték ki. Ez azonban azt eredményezte, hogy olyan alkatrészeket is kicseréltek, amelyek valójában még működőképesek voltak.

A megelőző karbantartásnál a hagyományos elővigyázatossági intézkedéseket adatelemzések egészítik ki, amelyek a kopásról, a meghibásodásról és a kihasználtságról adnak információt. A vállalatok sokkal korábban tudják, hogy mely alkatrészek fáradnak el, és mikor kell azokat kicserélni. Gondoljunk csak egy munkagépre ahol teljes gémszerkezet felújítást kell végezni. A munka hosszadalmas és költséges.

De ha előre gondoskodunk megoldásról, akkor bizonyos vonalfúrás technológiák megoldást jelenthetnek.