modern kertépítés

Milyen kérdéseket szükséges átbeszélni a kerttervezés során?

Ha olyan kertet szeretnél, melyet büszkén mutogathatsz ismerőseidnek, van egy rakás ötleted, de nem tudod, hogy hogyan álljon össze egy egésszé, akkor érdemes szakember segítségét kérned. A szakember az ötletekből tervet készít, melyet a későbbiek folyamán kertedben megvalósít. Az alábbiakban néhány példát említünk, hogy milyen kérdések merülhetnek fel a tervezési szakaszban.

Költségkeret

Hidd el a szakember nem az anyagi helyzetedet szeretné firtatni, amikor rákérdez, hogy mekkora összeget szánsz a kertre, illetve nem azt nézi, hogy mennyi pénzt tud kisajtolni belőled. Ha felmerül ez a kérdés, akkor az mindenképp pozitív, hiszen tudod mihez tartani magad és a szakember sem fog olyan termékeket és ötleteket ajánlani, amiket ne tudnál megfizetni. Rendkívül kellemetlen volna, ha a kész tervek után derülne ki, hogy mindaz, amit megálmodtál és megbeszéltél a szakemberrel, nem valósulhat meg, mert anyagilag nem engedheted meg magadnak.

Mi az, ami megy, mi az, ami marad?

Nem kell feltétlenül kell mindent megbolygatni a kertben, ha a csak egy kisebb részt akarsz átalakítani vagy van olyan, amihez ragaszkodsz, akkor azt mindenképpen jelezd a szakembernek. A kertépítés kapcsán az is fontos, hogy a megmaradó rész és az az újonnan épített passzoljanak egymáshoz.

Milyen funkciót lát el a kert?

Elsőre talán nem egyértelmű a kérdés, de gyakorlatilag arról van szó, hogy ki és hogyan használja a kertet. Ha mindössze annyi a cél, hogy gyönyörködj a kert szépségében, akkor érdemes kevesebb pázsitfelületet alkalmazni és inkább a növényekre és fákra helyezni a hangsúlyt. A szinteltolások is izgalmassá tehetik a környezetet.

Viszont, ha ennél aktívabban szeretnéd használni a kertet, például rendszeresen kerti partikat tartanál, esetleg az unokákkal kergetőznél a kertben, akkor kevesebb növényre és több térre van szükség, valamint olyan gyepre, ami bírja az állandó taposást. Az öntözőrendszer rendkívül hasznos lehet, hiszen nem kell a locsolásra időt és energiát szánnod.

Milyen növények legyenek vagy ne legyenek a kertben?

Gyakorlatilag kert nem létezik növények nélkül, így nagy hangsúlyt kell fektetni ezek megválasztására. A legfontosabb kizárni azokat a növényeket, melyekre allergiás vagy, ugyanis könnyen belátható, hogy hiába az esztétikai szépség, ha közben alig látsz és fuldokolsz a pollenektől. Ha sikerül kiválasztani a növényeket akkor az öntözéstechnika kérdésén is érdemes elgondolkodnod. Bővebb információkat a témában az automataontozorendszeres.hu weboldalon találsz.